Kirja-arvio – JIHAD Islamin Pyhä Sota

Jihad

Sain luettavakseni teologian maisteri Seppo K. Kososen kirjoittaman kirjan, joka käy läpi Jihadia ja islamia monesta eri näkökulmasta. 

Sen sijaan, että tekisin tiivistelmän  kirjan sisällöstä, arvioin kirjaa eräänlaisesta mediakriittisestä lähtölkohdasta.

Kirjan kirjoittaja on selkeästi ns. uskovainen luterilainen pappi eikä esimerkiksi moderni homoliittoja kannattava anarkistipappi, ja siten kirjan sisältö on selkeästi myönteisesti kristillinen mutta myös selkeästi myönteinen juutalaisia ja Israelia kohtaan. 

Tämä ei sinänsä ole ongelma, paitsi tässä tapauksessa. 

Sanoisin, että kirjassa on runsaasti tietokantaa, joka voidaan lajitella tai luokitella kolmeen eri kategoriaan:

1) Selkeitä faktoja, kiistattomia tosiasioita, jotka ovat arvokkaita tiedonjyväsiä ja auttavat ymmärtämään islamin taustoja.

2) Tunteisiin vetoavia kertomuksia jihadista ja terrori-iskuista, väkivallasta ja julmuudesta, jotka ovat kaiken järjen mukaan tositapahtumia, ja myös tärkeitä faktoja, jotka auttavat ymmärtämään islamin pimeää puolta.

3) Kyseenlaisia tiedonjyväsiä, jotka mielestäni eivät ole tosia, täysin riippumatta kenen tahansa poliittisista, uskonnollisista tai muista uskomusjärjestelmien näkemyksistä. 

* * *

On ymmärrettävää että kustantaja Kuva ja sana sekä ”Vanhankirkon kappalainen ja teologian maisteri” näkee asiat yhdestä näkökulmasta, mutta uskottavuutta se ei lisää. Toisaalta aihepiiri on huutavan ajankohtainen ja todennäköisesti Euroopan kohtalonkysymys (tämä olisi kohtaa 2 jota siis pidän tunteisiin vetoavana mutta todennäköisesti totuudenmukaisena) ja esimerkiksi ISIS-joukkojen riehumisen vuonna jo nuolenkärjessä. Kirja julkaistiin 2008 eli se ei osaa ennakoida ISIS-ryhmittymää mutta sen sijaan ymmärtää ennustaa kalifaatin syntymisen. Sehän on tämän vuoden dramaattisimpia kysymyksiä. 

Silti, en allekirjoita näitä väitteitä:

– että holocaustissa kuoli 6 000 000 juutalaista. Mikään uskottava lähde ei päädy näin suureen lukemaan. Pitää sano ”noin 6 miljoonaa”, mutta mieluiten viitata lähteisiin, ja siteerata, esimerkiksi ”5,1 miljoonaa Pariisin juutalaismuseon mukaan”. 

– että syyskuun 11. päivän tapahtumat olisivat olleet islamistien tekosia. Kun Kosonen viittaa, että islamilainen media kertoo 911-iskujen olleen muiden tahojen tekosia, se ei ole valehtelua vaan _amerikkalaisten_ mielipiteiden,.näkemysten tai tutkimusten siteeraamista. Kirja mainitsee kahteen otteeseen ”riemuitsevat palestiinalaiset” 911-iskujen jälkeen, ei harjoita lähdekritiikkiä (on väitetty, että kuva oli eri tilanteesta), eikä mainitse ”riemuitsevia juutalaisia”, jotka löytyivät New Yorkin liepeiltä iskujen tapahduttua. Nämä asiat ovat monimutkaisia, ja lähdekriittisyyden puute lisää epäuskottavuutta itse kirjaa kohtaan.

* * *

Kirjan tekijä on käyttänyt median tietoja ja koonnut niistä sinänsä lukemisen arvoisen koosteen. Mutta kuinka uskottava on media?

Kun mennään tarpeeksi vakaville vesille, kuten jihad on, ollaan sodassa. Sodan ensimmäinen uhri on totuus. Vaikka kuinka on totta, että jihad on uhka, islam on uhka, islamilaiset voivat olla väkivaltaisia ja ihmisoikeuksia halveksivia, se ei tarkoita, että kaikki vastapuolet, kuten esimerkiksi USA:n hallinto tai Israel, olisivat kauttaaltaan syyttömiä, auttamishalukkaita ja kaikessa ihmisoikeuksia edistäviä.

Jos vaikka islamistit teloittavat kristittyjä, samalla USA tappaa viattomia lapsia drone-lennokeilla. Kaikissa sodissa kaikki osapuolet syyllistyvät tappamisiin, ja useimmiten sotarikoksiin, ihmisoikeusrikkomuksiin ja rikoksiin ihmisyytä vastaan.

Niinpä tässäkin sopassa on kaksi (tai useampia) näkemyksiä, ne ovat keskenään ristiriitaisia, joskus jopa toisensa poissulkevia, eikä asiasta löydy kompromissia.

Tämä ei ole kritiikkiä Israelia vastaan. Israelilla on oikeus puolustaa aluettaan ja kansalaisiaan. Mutta Israelin keinot ovat osa tätä sotaa, ja sodassa kuolee ihmisiä. Islamistien ”poistaminen” tai ”eliminointi” voisi pelastaa Israelin, Euroopan, USA:n, ihmiskunnan, mutta sekin olisi eksterminaatio, massamurha, kansanmurha. Yksi perustelu kansanmurhaan ja aina verrattavissa Holodomoriin tai Holocaustiin, ja aina ovat diktaattorit ja psykopaatit vaatineet joukkomurhia saavuttaakseen mielestään jonkinlaisen utopian tai paremman maailman.

Enkä puolusta islamiakaan. Yhdessä asiassa olen samaa mieltä Kososen kanssa. Sinisilmäisyys maahanmuutossa on se ainoa todellinen uhka, joka realisoi jihadin väkivallan ja kärsimyksen Eurooppaan ja Suomeen. Se on ainoa asia, joka koskee meitä ja johon me voisimme vaikuttaa.  

1 kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

One response to “Kirja-arvio – JIHAD Islamin Pyhä Sota

  1. Heinz

    Kissingerin junailemat kansanmurhat Vietnamissa, Laosissa ja Kambodiassa, joista kahta viimeksi mainittua vastaan ei julistettu sotaa, vaikka USA murhasikin pommeillaan tuhansia näiden maiden kansalaisia. Kissingerin junailemat kansanmurhat Itä-Timorissa, Chilessä, Irakissa, Afganistanissa, Libyassa, Egyptissä, Syyriassa ja Ukrainassa. Miljoonia uhreja yhden miehen junailema. Kissinger on meidän päivämme 91-vuotias Stalin, jonka marionettinukkena Obama yhä tekee mitä käsketään. Jo Nixonia Kissinger kusetti (junaili selän takana uusia sotia ja kansanmurhia) hänen ollessaan presidenttinä.

    Sotarikollinen Heinz Kissinger pitäisi tuomita miljoonien ihmisten kansanmurhista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s