Maailman suurin elinkeino tuhon partaalla

Mikään muu elinkeino ei työllistä yhtä monta ihmistä kuin turismi, matkailu, liikenne…

Ihmisten liikkuminen paikasta toiseen on ihmisoikeus, haave, rakas harrastus (ja paljon muuta), mutta se on myös maailman suurin elinkeino. Uskokaa vihreitä, pysykää kotona, jättäkää lomamatka väliin, mutta se ei muuta tosiasiaa: ihmisten siirtäminen paikasta toiseen työllistää enemmän ihmisiä kuin mikään muu elinkeino.

Matkailuelinkeinoa uhkaa kolme massiivista kehityskuvaa, jotka voivat luoda maailmalle ennätysmäärän työttömiä.

1) ISLANNIN KATLA PURKAUTUU

Huhtikuussa 2010 suhteellisen pieni tulivuori purkautui Islannissa. Tämä purkaus keskeytti Euroopan koko lentoliikenteen yli viikoksi. Jopa 100.000 lentoa peruutettiin.

Kaikki äänet toistavat, että paljon suurempi tulivuori, Katla, tulee ”säännönmukaisesti” purkautumaan vuoden sisällä tästä huhtikuun purkauksesta.

Katlan purkaus voisi aiheuttaa paljon pahempia keskeytyksiä lentoliikenteessä kuin mitä huhtikuussa havaittiin.

2) EURO ROMAHTAA

Toukokuun shokkiuutinen oli Kreikan velkakriisi. Se heijastui euron nopeaan laskuun, mikä muistutti euron ja myös suomalaisten talouden hauraudesta. Monet väittävät, että euron heikkous on jo nyt fakta ja että pahempi romahdus tapahtuu lähiaikoina.

Euron etu on tällä hetkellä se, että Yhdysvaltain dollari on myös heikoilla. Yhdysvaltain dollarin kurssi on nyt ylittänyt jo 1,26, kun se oli välillä jopa 1,19. Ennustaminen on vaikeaa, mutta pahimmassa tapauksessa sekä dollari että euro heikentyvät. Tällöin matkavaluutta kallistuu, matkailu kallistuu ja työttömyys kasvaa etenkin matkailijoita vastaanottavissa maissa. Tietysti myös euromaiden ja Yhdysvaltain matkailuelinkeino (näistä maista lähtevät turistit) kokee lisääntyvän työttömyyden.

3) SOTA SYTTYY

Iran on sellaisenaan kiinnostava matkakohde, mutta ei mikään massaturismin kohde. Sodalla spekulointi kuitenkin lisää epävarmuutta. Kun ensimmäinen Irakin sota (”Persianlahden sota”) syttyi 1991, se johti myös suomalaisten matkailijoiden evakuointiin Marokosta, jolla ei ole mitään tekemistä Irakin kanssa.

Iranin sota voisi johtaa myös laajoihin kerrannaisvaikutuksiin, jolloin lentoja ja matkoja peruutettaisiin miljoonittain kautta maapallon.

* * *

Matkailu on todella epävarma elinkeino. Tulivuoret, euron kurssi tai Iran ovat sittenkin ”eksoottisia” uhkia tämän maailman suurimman elinkeinon edessä.

Raakaöljyn saatavuus on arvoitus. Meksikonlahden öljyvuoto voi aiheuttaa massiivista tuhoa myös matkailuelinkeinolle. ”Terrorismin” kanssa kohkaaminen lisää matkustajien turhaa valvontaa lentokentillä, jolloin viranomaiset itse muuttuvat ”terroristeiksi” vaatiessaan kokovartaloskannauksia tai ahdistelevat viattomia matkailijoita vainoharhaisella käytöksellä.

Ympäristön saastuminen karkottaa matkailijoita, ja ilmastoverot ja muut keinotekoiset lisämaksut nostavat matkailun hintaa ja siten lisäävät työttömyyttä eri puolilla maailmaa.

* * *

Viime matkamessuilla oli mielenkiintoista havaita, että uusia yrityksiä matkailualalle nousee kuin sieniä sateella. Kaikista uhkakuvista ja epävarmuudesta huolimatta ihmisen optimismi yllättää, ja niin pitää ollakin.

Matkailuelinkeinoa ei voi ”viedä Kiinaan”. Ihmisillä on geneettinen halu nähdä, tutustua vieraisiin paikkoihin ja liikkua. Se on myös ihmisoikeus. Matkailun muoto tai kohteet voivat muuttua, mutta ei itse elinkeino: aina on ihmisiä, jotka lähtevät ja aikanaan palaavat.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s